Jane Goodall’dan insan davranışının temellerini anlamak için eşsiz bir klasik: İnsanın Gölgesinde
1960’ların başında, Jane adında genç bir bayan cesur bir adım attı ve yıllarca süren araştırmalar sonucunda, insanlar ve şempanzeler arasındaki derin bağa dair anlayışımızı sonsuza dek değiştirecek olan inanılmaz bir keşif yolculuğuna çıktı.
Yeryüzündeki geniş yaşam ölçeğinde hiçbir canlı, bir şempanze kadar insana benzemez. Aslında, biyolojideki son araştırmalar, bu benzerliklerin önceden tahmin ettiğimizden çok daha büyük olduğunu gösteriyor.
Bağışıklık reaksiyonlarının doğası, kan proteinlerinin yapısı ve hatta kalıtsal materyalin (DNA) yapısı incelendiğinde, şempanzenin insana diğer tüm türlerden çok daha yakın olduğu görülür.
Doğadaki en yakın kuzenlerimiz şempanzelerden başlayarak insanlığa dair bir keşif yolculuğuna çıkacağınız eşsiz bir hikaye…
Dünyaca ünlü primatolog ve hayvanları koruma uzmanı Dr. Jane Goodall’ın macerası, vahşi doğada şempanzeleri izlemek için Tanzanya’nın ücra bir köşesi olan Gombe’ye gitmesiyle başladı.
Aylarca umutsuz bekleyiş
Aylarca süren umutsuz bekleyişin ardından ilk temas kuruldu ve Goodall, alet kullanımından alet yapımına kadar daha önce keşfedilmemiş primat davranışlarını kaydetmeyi başardı.
Batı dünyasının en büyük bilimsel başarılarından biri olarak kabul edilen çalışmasının sonunda, her biri birer birey gibi davranan şempanzelerin toplumsal hiyerarşisini şaşırtıcı bir şekilde ortaya çıkardı. İnsanlar ve şempanzeler arasındaki derin bağa dair anlayışımızı sonsuza dek değiştirecek birçok harika keşif yaptı.
Sayfa: 392
Nefes kesici bir anlatım
İnsanın Gölgesi’nde, Jane Goodall’ın Gombe’nin derinliklerindeki vahşi şempanzeler arasında geçen yaşamını anlatması, şimdiye kadar yazılmış en büyüleyici hayvan davranışı öykülerinden biri ve her kuşaktan okuyucu için canlı bir keşif yolculuğu. Sadece vahşi doğaya değil, insanlığa dair nefes kesen bir anlatım…
Yazar hakkında…
Jane Goodall 1934’te Londra’da doğdu. 1960’ta Tanzanya’daki Gombe Ulusal Parkı’nda yırtıcı şempanzeler üzerinde öncü saha çalışmasına başladı ve bu, şimdiye kadar kaydedilen en uzun sürekli saha projesi oldu.
1965 yılında Cambridge Üniversitesi’nden etoloji alanında doktora derecesiyle mezun oldu ve daha sonra Gombe’deki çalışmalarının başlıca destekçilerinden biri olan National Geographic Vakfı tarafından yayınlanan televizyon belgeselleriyle ünlendi.
Şu anda, gücünün çoğunu şempanzelerin korunmasına ve esaret altındaki hayvanların koşullarını iyileştirmeye harcıyor.
Jane Goodall Yaban Hayatı Araştırma, Eğitim ve Savunuculuk Enstitüsü’nün Tanzanya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya ve Büyük Britanya’da şubeleri bulunmaktadır.
Ödüllü yazar
Aldığı birçok onur ve ödül arasında Hollanda Altın Ark Madalyası, Dünya Yaban Hayatı Fonu’ndan 1. Paul Getty Yaban Hayatı Koruma Ödülü, Temel Bilim Kategorisi Kyoto Ödülü ve National Geographic Hubbard Ödülü bulunmaktadır.
Goodall’ın Şempanzeler hakkındaki kitaplarının ortasında Pencereden ve çok övülen Gombe Şempanzeleri: Davranış Modelleri vardır.
Tanzanya’da yaşayan ve bir oğlu olan Jane Goodall’ın üç çocuk kitabı da bulunuyor. Yazar, şempanze ve koruma eğitimi alanındaki çalışmalarından dolayı 1995 yılında İngiliz İmparatorluğu Nişanı ile ödüllendirildi.